Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Yağ ve Kolesterol Beyin Sağlığı İçin Neden Önemlidir?

Yağ ve kolesterol, beyinde bulunan doğal maddelerdir ve vücuttaki kolesterolün önemli bir kısmı beynimizde yer almaktadır. Uzmanlara göre, kolesterol bellek ve öğrenme süreçlerinde sinirler arası bağlantı için kritik bir rol oynamaktadır.

Prof. Dr. Kaynak Selekler

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Kaynak Selekler, çabuk düşünme ve hızlı reaksiyon sürelerinin kolesterol düzeyiyle ilişkili olduğunu belirtiyor. Ancak, yüksek kolesterol seviyeleri damar sertliğine, kalp krizine, felce ve hatta demansa (bunama) ve Alzheimer gibi yaygın demans türlerine yol açabilir.

Erken Yaşta Kolesterol Kontrolü Önemlidir

Amerikan Kalp Derneği, 20 yaşından büyük bireylerin her 4-6 yılda bir kan kolesterol düzeylerini kontrol ettirmelerini önermektedir. Bu kontrol, yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) kolesterol (iyi kolesterol), düşük dansiteli lipoprotein (LDL) kolesterol (kötü kolesterol) ve total kolesterolü içermektedir. Kan kolesterol düzeyinin 200 mg/dl veya altında olması idealdir, çünkü yüksek kolesterol kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

Demans için 14 Risk Faktörü

Lancet Demans Komisyonu, 2020 yılında Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere tüm demans tipleri için 12 risk faktörü belirlemişti. Bu risk faktörleri arasında düşük eğitim düzeyi, işitme kaybı, hipertansiyon, sigara, obezite, depresyon ve fiziksel hareketsizlik bulunmaktadır. 2024 yılında ise komisyon, bu listeye görme kaybı ve yüksek LDL kolesterol düzeyini eklemiştir. Bu risk faktörlerini azaltarak, demans vakalarının yüzde 40-50’sinin önlenebileceği tahmin edilmektedir.

Kötü Kolesterol Yükselmesinin Nedenleri

Yüksek LDL (kötü kolesterol) seviyelerinin nedenleri şunlar olabilir: genetik faktörler, doymuş yağ, trans yağ ve kolesterol içeren yiyeceklerin fazla tüketimi, aşırı kilo veya obezite, hareketsiz yaşam tarzı ve stres. Stresin direkt olarak kolesterolü yükseltici bir etkisi olmasa da, strese bağlı yaşam tarzı değişiklikleri kolesterol seviyelerini etkileyebilir.

Diyet ve Egzersizle Düşmezse İlaç Kullanımı Gerekli Olabilir

Kolesterol yüksekliği, vasküler demans ve Alzheimer risk faktörü olarak bilinmektedir. Son araştırmalar, kötü kolesterolün (LDL) Alzheimer ve demans riskini artırabileceğini göstermektedir. Bu durumda, diyet ve egzersiz yeterli olmadığında kolesterol düşürücü ilaçların (statinler) kullanılması önerilmektedir, çünkü bu ilaçlar bunama ve Alzheimer gibi rahatsızlıklara karşı da ek koruma sağlayabilir.

Araştırma Sonuçları

Statinlerin bilişsel işlev üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair endişeler olmasına rağmen, yapılan çalışmalar bu ilişkinin olmadığını göstermektedir. LDL kolesterol seviyeleri yüksek olan bireylerde statin kullanımıyla bilişsel işlevde herhangi bir değişiklik saptanmamıştır. Bu nedenle, statinlerin bilişsel işlev bozukluğuna veya demansa yol açabileceği endişesi doğrulanmamıştır.

Related Posts

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir