Doktorların hasta için isteyeceği tahlillere kısıtlama

FİRUZE ŞENAVCI / KORKUSUZ

Sağlık sistemi üzerinde tasarruf yapma iddiasıyla hareket eden iktidar, tartışmalı bir uygulamaya imza attı. Sağlık Bakanlığı, ‘Akılcı Test İstem Listesi’ adı altında anlaşmalı tüm hastanelere ve devlet sağlık kuruluşlarına zorunlu olarak uygulamayı başlattı. Artık doktorlar sadece bu listede yer alan test ve tahlilleri talep edebilecekler.

DOKTORLARDAN OLUMSUZ GERİ DÖNÜŞLER ALINDI

Pazartesi günü yaşama geçirilen bu uygulama, Türk Tabipleri Birliği’nden de olumsuz tepkiler aldı:

“Örneğin, çocuk endokrinolojisi alanında çalışan bir doktor, bir hastanın ‘trigliserid’ testini talep edemeyecek. Bu kısıtlamalar hastanın tedavisini geciktirebilir. Hem hastaya zarar verebilir, hem de doktorun karar alma sürecini kısıtlar. Çünkü hangi tetkiklerin yapılacağı, teşhis ve tedavi süreçlerinde doktorun yetkisindedir.”

Related Posts

Kalp krizi riski herkese eşit değil

Kolesterolü yüksek olan herkes aynı riski taşımıyor. Kolesterol testleri çoğu zaman eksik bilgi veriyor. Gerçek riski belirlemek için trigliserit, HDL ve bel çevresine de bakmak gerekiyor. Kan tahliliniz “normal” çıksa bile kalp krizi riski taşıyor olabilirsiniz. Çünkü total kolesterol değeri, partikül boyutu, insülin direnci ve bel çevresiyle beraber değerlendirilmelidir.

Çocuklar sözlerden çok davranışlara inanıyor! ‘İdeal baba’ nasıl olmalı?

Babasıyla sağlıklı bir bağ kuran çocukların, özgüveni yüksek, duygularını yönetebilen ve sosyal ilişkilerde başarılı bireyler olarak geliştiklerini vurgulayan Çocuk-Ergen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, baba figürünün çocuğun hayatındaki yeri ve önemi hakkında bilgi verdi.

Beyin sisi, alzheimer değildir!

Kelimeleri bulamıyor, dalıp gidiyor, ne okuyorsan aklında tutamıyorsan bu bir hastalık olmayabilir ama ihmal de edilmemeli. Beyin sisi tıpkı Alzheimer ya da bunama gibi hissettirse de geçici ve geri çevrilebilir olabilir. Sorun, zamanında fark edilmemesidir.

Mangalın ısısına dikkat edin! Yanlış pişirilen et kansere davetiye çıkarabilir

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.

Uzmanlar uyarıyor: İyot fazlalığı da tiroit hastalıklarını tetikleyebilir

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Fatih Kılıçlı, iyotun, tiroit hormonlarının üretimi için hayati önem taşıdığına işaret ederek, iyot eksikliğinin sadece guatr gibi bez büyümelerine yol açmakla kalmayıp, hormon yetersizliklerine de neden olabileceğini belirtti.

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir