Kalp Sağlığına İyi Gelen 10 Gıda

Kalp Sağlığını Destekleyen Besinler Hakkında Uzmanlardan Öneriler

Hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığına olumsuz etkileri olduğunu belirten uzmanlar, kalbe iyi gelen besinlerin önemini vurguluyor.

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının damar ve kalp sağlığını tehdit ettiğini dile getiren Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, kalbin vücuda hayat pompaladığını ve bu nedenle korunmasının önemine değindi. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişikliklerin, damar sağlığını olası rahatsızlıklara karşı güçlendirebileceğini belirtti.

1. Yaban Mersini

Yaban mersini, damarları oksidatif stresten koruyarak kan damarlarının elastikiyetini artırır ve dolaşım sistemini destekler.

2. Yağlı Balık

Omega-3 yağ asitleri açısından zengin olan yağlı balıklar, iltihabı azaltır, kan basıncını dengeler ve damar tıkanıklıklarını önler. Haftada en az 2 kez yağlı balık tüketimi önerilir.

3. Zeytinyağı

Zeytinyağı, damar sertliğini önleyen tekli doymamış yağlar ve polifenoller içerir. Akdeniz diyetinin zeytinyağı ile zenginleştirilmiş versiyonunun damar hastalıklarını azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

4. Ispanak

Ispanak, folat, magnezyum ve nitratlar bakımından zengin olup damarları genişleterek kan akışını artırır. Yeşil yapraklı sebzelerin damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu araştırmalarla belirlenmiştir.

5. Bitter Çikolata

Yüksek kakao oranına sahip bitter çikolata, damarları genişleterek kan dolaşımını rahatlatır, tansiyonu düşürür.

6. Ceviz

Ceviz, omega-3 ve E vitamini açısından zengin olup anti-inflamatuar özellikleri sayesinde damar duvarlarını korumaya yardımcı olur.

7. Domates

Domates likopen içeriğiyle damar duvarlarındaki hasarları azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunur.

8. Yulaf

Yulaf, içeriğindeki beta-glukan sayesinde kolesterolü düşürerek damarları korur.

9. Sarımsak

Sarımsak, allicin içeriğiyle damarları gevşetir ve kan basıncını düşürür.

10. Yeşil Çay

Yeşil çay, damar iltihabını azaltır, kolesterolü dengeler ve kalp krizi riskini azaltır. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının kardiyovasküler hastalıkların önlenmesinde temel önem taşıdığını vurgulamaktadır.

Kalp sağlığını destekleyen besinleri düzenli olarak tüketmek, sağlıklı bir yaşam için gereklidir. Uzmanlar, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi gerektiğini belirtmektedir.

Related Posts

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Prostat kanserinde yapay zeka buluşu: Hastaların dörtte birinin ömrü uzayabilir

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.

Yatmadan önce yediğinizde uykuya yüzde 50 daha hızlı dalmanıza yardımcı olacak meyve!

İspanyol kardiyolog, bu meyveyi “gece rutininize dahil etmenin, dinlenme ihtiyacınızı doğal olarak karşılayabileceğini” iddia ediyor.

Kolesterol ilaçları bunamaya yol açar mı?

Kalp krizi felç ve alzheimer riskini artıran kötü kolesterolü (LDL) düşürmek için kullanılan statinlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak Selekler, bu ilaçların demansa (bunama) ve ‘alzheimer’a neden olduğu iddialarına açıklık getirdi.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.