Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TCMB, yürürlüğe koyulduğu ilk günden bu yana tartışmalara konu olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) için düğmeye bastı. TCMB, geçtiğimiz gece yapılan açıklamaya göre bankaları KKM’den TL mevduata dönüşe teşvik edecek.
Yeni değişikliğe göre vade süresi dolan KKM hesaplarının TL mevduata geçmesi için hedefler bulunuyor. Bankalar, hedefe göre hareket etmedikleri takdirde ek menkul kıymet tesis etmek zorunda kalacak. Resmi Gazete’de yayına giren kararlara göre bankaların döviz mevduatları için uygulanan zorunlu karşılık oranları yükseldi. Vadelere göre yeni karşılık oranları şu şekilde:
- Vadesiz, ihbarlı veya 1 aya kadar: %29
- 3 ay-1 yıl arası vadeli döviz hesapları: %25
- 1 yıl veya daha uzun vadeli döviz hesapları: %19
TCMB, Resmi Gazete’de yayınlanan haberin ardından konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yeni düzenlemeyi sadeleşme sürecinin devamı olarak yorumlayan Merkez Bankası, makro finansal istikrarı korurken piyasa işlevselliğini arttırmak istediklerini duyurdu:
“Yeni düzenleme ile TL mevduatlar artarken KKM hesaplardan Türk lirası mevduatlarına geçişi sağlamak hedeflenmektedir.”
Ekonomistler TCMB Kararını Yorumladı!
TCMB yönetiminin aldığı bu kararın ardından ekonomistler soluğu sosyal medyada aldı. Ülkemizin önde gelen iktisatçılarının büyük çoğu, yeni düzenlemenin döviz üzerinde baskının artmasına yol açacağını düşünüyor.
Ünlü iktisatçı Mustafa Sönmez, önümüzdeki haftanın ilk gününe herkesin dikkat etmesi gerektiğini paylaştı.
Ekonomistler, KKM çıkış teşviğini “doğru hamle” olarak görürken birey ve şirketlerin hala düşük kalan faiz oranları nedeniyle dövize akın edeceği konusunda ortak endişeye sahip.
Son verilere göre TCMB politika faizi %17,5 iken yıllık tüketici enflasyonu %47,83 olarak açıklandı. Bankalar ise TL mevduatlara ortalama %24,81 faiz veriyor.
Merkez Bankası, 24 Ağustos Perşembe günü saat 14.00’da yeni faiz oranını duyuracak. Piyasa, politika faizinin bu toplantıda %19’a yükselmesini bekliyor.